Wat verstaan we onder Smart Data Management?

Steeds meer lokale overheden ambiëren een slimme gemeente, stad of regio van de toekomst te worden. Samen met deze stedelijke innovaties neemt de technische complexiteit en het smart city jargon alsmaar toe.

De nood aan een 'lingua franca' voor het data ecosysteem dringt zich op, zodat alle spelers hetzelfde bedoelen wanneer gesproken wordt over big data, smart data, een databroker en zo meer.

Kijken we naar de digitalisering van de slimme stad, dan zijn er heel wat factoren. Enerzijds zijn er steeds meer City of Things oplossingen op de markt: sensoren om bv. luchtkwaliteit te meten, actuatoren zoals bv. slimme verkeerslichten die de stad aansturen. Anderzijds is er data, data en nog eens data. Hoe stemmen we datastromen, datamodellen, slimme algoritmen af op elkaar zodat we een werkbaar geheel vormen ? Al deze data samen noemen we 'big data'. Maar is big dan ook meteen smart? En wat verstaan we dan onder 'smart data'?

Dit brengt ons bij 'smart data management'.

Philippe Michiels, Data en Technical architect bij imec, verklaart in deze presentatie, als onderdeel van de VLOCA databroker sessie van 3 maart 2021 wat wij verstaan onder de term 'smart data management' en hoe een databroker daarin past. Dit aan de hand van enkele hamvragen:

Wat is big data?
Wat is smart data?
Wat is smart data governance?
Wat is een databroker?
Wat is een virtual smart data platform?

Heb jij hierover een mening en goesting om mee te co-creëren en innoveren? Je bent zeer welkom: neem een kijkje op de VLOCA kennishub bij het traject databroker en meld je aan via het contactformulier.