VLOCA = bouwplan voor de slimme stad van morgen

De meeste steden moeten gelijkaardige of gemeenschappelijke problemen aanpakken om hun inwoners leefbare en duurzame leefomstandigheden te bieden. Bijvoorbeeld op het vlak van mobiliteit, milieu, veiligheid, economie, diversiteit, vrije tijd, .... Deze uitdagingen hebben bovendien ook een impact op elkaar.

Vloca heeft als doel om een Open City Architectuur uit te werken in Vlaanderen. Dit kan gezien worden als een gezamenlijk digitaal bouwplan voor de toekomst. Concreet worden aan de hand van verschillende trajecten gestandaardiseerde architectuurcomponenten vastgelegd die de groei richting slimme steden en gemeenten moet ondersteunen. Co-creatie en inspraak van de vele betrokken partijen (besturen, bovenlokale en regionale overheden, het middenveld, technologiespelers en smart city bedrijven) staat hierbij centraal. Op die manier willen we komen tot gedeelde principes, kennisdeling en componenten. Dit vertaalt zich in afspraken rond smart city toepassingen, de API’s voor gegevensstromen, data componenten en afspraken rond technische architectuur.

Participatie wordt erg gewaardeerd. Dit kan gebeuren door deel te nemen aan de discussies in de workshops en op de VLOCA kennishub. Op dit moment zijn volgende VLOCA trajecten gestart of in opstartfase:

Water in de stad
Mobiliteit en Hoppin- of mobipunten
Urban Digital Twin
Lawaai
Linken van ongestructureerde data uit besluiten van lokale besturen (PROBE)

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de VLOCA-trajecten? Of participeren? Schrijf je dan snel in via het VLOCA contactformulier.