Prioritering Van Data Attributen

Wat we merken wanneer we converseren rond IT architectuur en data is dat bijna iedereen een andere taal spreekt. Zender en ontvanger van een boodschap gebruiken vaak dezelfde woorden, maar bedoelen zij wel hetzelfde? Om daarover binnen de VLOCA werkgroepen samen te kunnen redeneren is het belangrijk dat we de terminologie rond het gebruik en het beheer van data scherpstellen. Dat wil niet zeggen dat we deze top-down gaan dicteren; vanuit co-creatie willen we een gemeenschappelijke taal ontwikkelen.

Vandaar een introductie rond de verschillende attributen van data. Deze attributen zijn geen doel an sich maar eerder een middel om de vereisten van een open city architectuur vast te leggen.

We spreken hierover 8 data attributen: Velocity, Volume, Variety, Quality, Security, Protection, Ownership en Semantics. Of in het Nederlands: snelheid, volume, kwaliteit, veiligheid, bescherming, eigenaarschap en semantiek.

Deze video is de inleiding van de co-creatie workshop waarin vanuit een aantal mobiliteit use cases de prioritering van de data attributen gebeurde op 11 maart 2021, voorgesteld door Stefan Lefever (imec).