Update Traject Mobiliteit

Het doel van workshop 1 in dit VLOCA-traject was om inzicht te krijgen in de informatienoden en de achterliggende waarde van gegevens ten aanzien van hoppinpunten. Achterliggend idee is dat wanneer we tot efficiënte en effectieve IoT-systemen willen komen, er een context nodig is waarbij data tussen partijen in vertrouwen uitgewisseld kan worden. Hiervoor zijn spelregels (governance) nodig die verduidelijken waarbinnen data worden gebruikt. Zo is het mogelijk om gericht innovaties te gaan ontwerpen met een maatschappelijke meerwaarde.

De workshop werd vanuit 2 standpunten bekeken: enerzijds vanuit de wensen van gebruikers (in dit geval gedefinieerd als de ‘reiziger’), anderzijds vanuit de noden uit innovatiestandpunt.

In een eerste break-out sessies werd in kleine groepen gefocust op het perspectief van professionals en organisaties betrokken in het mobiliteitsveld en hoppinpunten. Hierbij stonden telkens volgende vragen centraal:

Wat is de ideale toepassing vanuit het perspectief van de professional? Wat ontbreekt er op dit moment om hier toe te komen? Wat zijn specifieke condities om data te delen?

Deze vragen werden door verschillende deelnemers en organisaties voorafgaand aan de workshop voorbereid en in de break out sessie toegelicht waarop de overige deelnemers hun feedback gaven.

In de aansluitende break-out sessie werden bovenstaande vragen herhaald maar vanuit het standpunt van de reiziger, die gebruik kan/wil maken van de diensten in de context van een hoppinpunt.

Meer weten? Lees hier het volledige verslag.