Update Traject Water In De Stad

Kan je je voorstellen dat elke bouwheer zelf kiest welke buizen hij gebruikt voor zijn afvoerleidingen? De ene kiest zwarte buizen met een diameter van 90 mm voor zijn afvalwater en licht grijze buizen van 50 mm voor zijn regenwater. De buren gaan echter voor roodbruine buizen met een diameter van 110 mm voor afval- én regenwater samen. En de buren een huis verder doen het ook weer op hun eigen manier... Het zou een helse klus zijn om huizen aan te sluiten op het rioleringsnet, niet?

De vergelijking is niet helemaal door te trekken, maar toch vertoont dit belangrijke parallelen met de opslag en het beheer van waterdata: De ene organisatie houdt zijn data bij in excel-bestanden, de andere kiest voor een RDBMS database systeem. De ene waterbeheerder kiest er voor om tijdsreeksen bij te houden van waterkwaliteitsdata, de andere gaat voor momentopnames. En dit is nog maar een kleine greep uit de vele mogelijkheden, en bijgevolg de vele potentiële conflicten die zich kunnen voordoen.

Omdat dit gebrek aan standaardisatie een barrière vormt voor de vlotte uitwisseling van data, en het daardoor moeilijk is om verschillende ‘slimme’ waterinitiatieven met elkaar te koppelen, werkt VLOCA aan een gedeeld (open) databeleid en een gestandaardiseerde open data infrastructuur.

VLOCA-traject 'Water in de Stad'

Na een oproep binnen het Vlaamse speelveld in het najaar van 2020 werden tal van waterinitiatieven met VLOCA gedeeld: Werfwater, Monitoring van de Laak, B-WaterSmart, Rainbrain, Vertellende vlotten, Stiemervallei - Stiemerlab, Hydrologisch meetnet van de provincie Antwerpen, Koppeling IoT peilsensordata...

Deze initiatieven werden voorgesteld tijdens een eerste kennismakingsmoment op 19 november 2020. Maar liefst 51 deelnemers waren hier bij, en gaven hun mening over de bijdrage die VLOCA zou kunnen leveren aan een verdere digitalisering van de waterwereld. Op 15 december werden deze deelnemers terug uitgenodigd, en werden samen met hen de mogelijkheden van een doorgedreven digitalisatie verder geëxploreerd, alsook de governance vragen die dit met zich meebrengt. We verkenden uitdagingen zoals: Wat als bijvoorbeeld overheden, burgers en onderzoeksinstellingen allemaal data beginnen verzamelen over de kwaliteit van ons oppervlaktewater? Waar slaan we die data dan best op? En hoe borgen we de kwaliteit van deze data? Hoe zorgen we ervoor dat data die opgeslagen zijn op het ene platform gemakkelijk uitgewisseld kunnen worden met een ander platform? Wie is de eigenaar van de verzamelde data? Welke eisen zou deze kunnen stellen aan identificatie- en authorisatiesystemen? Het volledige verslag van deze workshop vind je hier.

Bij het toelichten van de ingediende initiatieven bleek al snel dat er heel wat gemeenschappelijke thema’s werden behandeld: het werken met dezelfde sensoren, de gelijkaardige manier van het plaatsen van sensoren,... Dat er nood is aan een gemeenschappelijk bouwplan – waar iedereen zich kan vinden – werd dan ook snel duidelijk. Op die manier werd door VLOCA de aanzet gegeven voor een gedragen bouwplan voor duidelijke IoT projecten in Vlaanderen omtrent water.

Workshop 2: 25 februari

Een van deze vragen hebben we er nu uitgepikt voor de volgende workshop op 25 februari, namelijk “Waar worden waterdata best opgeslagen?”. Het wordt een data-technische workshop die tot doel heeft de architecturale componenten te identificeren die efficiënte dataopslag en -uitwisseling garanderen conform de eisen gesteld door de diverse waterbeheerders. Nu, maar ook in de toekomst, wanneer door ontwikkelde IoT-systemen en artificial intelligence dagdagelijks helpen bij het nemen van beslissingen in het waterbeheer.

VLOCA = Co-creatie

Nieuwe systemen kan je niet ontwikkelen zonder zicht te hebben op wat er al is. Daarom ontwikkelden we hierrond een vragenlijst. Deze peilt naar de keuzes aangaande dataopslag die waterbeheerders reeds maakten. Beschikt jouw organisatie ook over relevante data rond water? Aarzel dan niet om ons uw ingevulde vragenlijst te sturen. Enkel wanneer we weten wat de aandachtspunten zijn voor jouw organisatie, kunnen we er ook rekening mee houden

En ook bij het uittekenen van de architecturale bouwblokken m.b.t. dataopslag kan u ons helpen. Hier kan u zelf aan de slag. Laat ons weten in welke dataformaten de data staan die u eventueel wil delen, de types databases waarmee uw organisatie wil werken,… In de workshop op 25 februari bespreken we dan samen welke databases, standaarden, enz. naar voor geschoven kunnen worden als bouwsteen voor de Vlaamse open city architectuur.

Wil jij ook mee co-creëren in het traject ‘Water in de stad’? Er staan nog drie workshops op de planning, elk met een andere insteek. Praktische informatie vind je hier.

Vragen? Aarzel niet om ons te contacteren via vloca@vlaanderen.be.